• Ολοκληρώθηκε η ημερίδα “Τροποποιήσεις Κανόνων Παιχνιδιού”

  736 προβολές

  Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο της πρώην μαθητικής Εστίας Ηγουμενίτσας…

  …η ημερίδα που διοργάνωσε η Ε.Δ. και η ΕΠΣ Θεσπρωτίας.

  Θέμα της εκδήλωσης ήταν η  ενημέρωση των ομάδων (παικτών –  προπονητών και παραγόντων) επάνω στις αλλαγές των κανονισμών διαιτησίας για την νέα περίοδο.

  Στην ημερίδα που είχε διάρκεια μια ώρα περίπου το παρών έδωσαν εκτός των διαιτητών που ανήκουν στην Ένωση και το Δ.Σ. προεξέχοντος του προέδρου, σύσσωμη η ομάδα του Θεσπρωτού (ποδοσφαιριστές τεχνικό τιμ και ο πρόεδρος της ομάδας με μέλη του ΔΣ.)  αλλά και εκπρόσωποι ομάδων και προπονητές του τοπικού πρωταθλήματος.

  Στο καλωσόρισμα του ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσπρωτίας Κος Χρήστος Καρβούνης ευχαρίστησε τις ομάδες που ανταποκρίθηκαν και εξήγησε τον σκοπό της ημερίδας όπου ήταν να κατανοήσουν όλοι της αλλαγές σε ένα άθλημα που όλοι αγαπάμε. Τέλος ευχήθηκε στις ομάδες καλή επιτυχία στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις .

  Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣΘ και εκπαιδευτής Σπύρος Τσιάκος όπου μαζί με τον επίσης εκπαιδευτή και μέλος του Σ.Δ. Θεσπρωτίας  Δημήτρη Κύρκο  ανάλυσαν με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων τους νέους κανονισμούς διαιτησίας.

  Αρνητική εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η μικρή προσέλευση κόσμου, μάλιστα αρκετές ομάδες δεν είχαν κανέναν εκπρόσωπο στην ημερίδα.  Παρόλα ταύτα ο Τσιάκος ανέφερε ότι η ΕΠΣΘ και η Ε.Δ. είναι στην διάθεση των ομάδων και μπορεί κατόπιν συνεννόησης να αναλύσουν από κοντά σε κάθε ομάδα που το επιθυμεί τους νέους κανονισμούς.

  Ακολουθεί μία συνοπτική περιγραφή των τροποποιήσεων/διευκρινίσεων στους Κανόνες:

  Κανόνας 1

  • Ένας αξιωματούχος ομάδας θα παρατηρείται με κίτρινη κάρτα όταν εισέρχεται στην περιοχή ανασκόπησης φάσεων  (RRA) και θα αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα όταν εισέρχεται στο δωμάτιο διαχείρισης μηχανημάτων video (VOR).

  Κανόνας 3

  • Ένας ποδοσφαιριστής που αντικαθίσταται πρέπει να αποχωρεί από το πλησιέστερο σημείο της γραμμής του ορίου, εκτός αν υποδεικνύεται διαφορετικά από τον διαιτητή.

  Κανόνας 4

  • Τα εσωτερικά ρούχα μπορούν να είναι πολύχρωμα ή με μοτίβα εφόσον έχουν το ίδιο χρώμα με το χρώμα των μανικιών της βασικής φανέλας.

  Κανόνας 5

  • Ο διαιτητής δεν μπορεί να αλλάξει μια απόφαση για επανέναρξη του παιχνιδιού όταν έχει ξαναρχίσει το παιχνίδι ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιστάσεις μπορεί να δείξει ΚιΚ/ΚοΚ για ένα προηγούμενο συμβάν.
  • Εφόσον ο διαιτητής έχει αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο για να πραγματοποιήσει έλεγχο μέσω VAR ή για να καλέσει τους ποδοσφαιριστές να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο στο τέλος του ημιχρόνου, επιτρέπεται η αλλαγή μιας απόφασης.
  • Οι αξιωματούχοι ομάδας που επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά μπορούν να παρατηρηθούν με ΚιΚ/ΚοΚ. Εφόσον δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση του παραβάτη, τότε η ΚιΚ/ΚοΚ επιδεικνύεται στον επικεφαλής προπονητή που βρίσκεται στην τεχνική περιοχή.
  • Σε περίπτωση που καταλογίζεται λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι, τότε μπορεί να γίνει αξιολόγηση/περίθαλψη του ποδοσφαιριστή που εκτελεί το λάκτισμα για την ομάδα και στη συνέχεια να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο και να εκτελέσει το λάκτισμα.

  Κανόνας 7

  • Διευκρίνηση της διαφοράς μεταξύ του διαλείμματος για «ανάκτηση δυνάμεων» και του διαλείμματος για τη «λήψη υγρών».

  Κανόνας 8

  • Η ομάδα που κερδίζει το στρίψιμο του νομίσματος, μπορεί να επιλέξει να εκτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα.
  • Ελεύθερο διαιτητή – το ελεύθερο διαιτητή για τον τερματοφύλακα (εφόσον το παιχνίδι έχει διακοπεί στην περιοχή του πέναλτι) ή για έναν ποδοσφαιριστή της ομάδας που άγγιξε τελευταία την μπάλα στο σημείο που αγγίχτηκε τελευταία η μπάλα. Όλοι οι άλλοι ποδοσφαιριστές (και των δύο ομάδων) πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 4 μ..

  Κανόνας 9

  • Ελεύθερο διαιτητή εφόσον η μπάλα αγγίζει τον διαιτητή (ή άλλο αξιωματούχο του αγώνα) και μπαίνει στο τέρμα, αλλάζει η κατοχή ή ξεκινάει επιθετική κίνηση.

  Κανόνας 10

  • Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να σημειώνει τέρμα ρίχνοντας την μπάλα με τα χέρια στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας.

  Κανόνας 12

  • Το κείμενο για τον χειρισμό της μπάλας με το χέρι επαναδιατυπώνεται, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευκρίνεια/συνέπεια με τις σαφείς οδηγίες για τις περιπτώσεις τιμωρίας ή μη του χειρισμού της μπάλας με το χέρι χωρίς πρόθεση.
  • Επιβεβαίωση ότι ένα παράπτωμα «παράτυπου» χειρισμού της μπάλας με το χέρι από έναν τερματοφύλακα στην περιοχή του πέναλτι που υπερασπίζεται, δεν τιμωρείται με ΚιΚ/ΚοΚ.
  • Εφόσον, μετά από μια επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια ή μια εκ προθέσεως πάσα από έναν συμπαίκτη, ο τερματοφύλακας λακτίζει ανεπιτυχώς ή προσπαθεί να λακτίσει την μπάλα για να την απελευθερώσει στο παιχνίδι, τότε ο τερματοφύλακας μπορεί να χειριστεί την μπάλα με το χέρι.
  • Ο διαιτητής μπορεί να καθυστερήσει να επιδείξει μια ΚιΚ/ΚοΚ μέχρι την επόμενη διακοπή εφόσον η ομάδα που δεν υποπίπτει σε παράπτωμα εκτελέσει ένα γρήγορο ελεύθερο λάκτισμα και δημιουργήσει μια ευκαιρία για την επίτευξη τέρματος.
  • Η ΚιΚ για «παράτυπο» πανηγυρισμό για την επίτευξη τέρματος παραμένει ακόμα και εάν το τέρμα ακυρωθεί.
  • Κατάλογος παραπτωμάτων για προειδοποιήσεις/ΚιΚ/ΚοΚ για αξιωματούχους ομάδας.
  • Όλες οι προφορικές λεκτικές παραβάσεις τιμωρούνται με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.
  • Το λάκτισμα ενός αντικειμένου τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τιμωρείται η ρίψη ενός αντικειμένου.

  Κανόνας 13

  • Μετά την εκτέλεση ενός έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος, ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει να δείχνει το σήμα του έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος (δηλαδή να κατεβάσει το χέρι του) εφόσον είναι σαφές ότι το τέρμα δεν μπορεί να σημειωθεί απευθείας (π.χ. από τα περισσότερα έμμεσα ελεύθερα λακτίσματα από οφσάιντ).
  • Για τα ελεύθερα λακτίσματα μιας αμυνόμενης ομάδας στην περιοχή του πέναλτι που υπερασπίζεται, η μπάλα παίζεται αφού λακτιστεί και ξεκάθαρα κινείται. Δεν χρειάζεται να έχει βγει από την περιοχή του πέναλτι.
  • Όταν υπάρχει ένα τείχος αμυνόμενων από 3 τουλάχιστον ποδοσφαιριστές, όλοι οι ποδοσφαιριστές της επιτιθέμενης ομάδας πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από το τείχος. Καταλογίζεται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε περίπτωση που δεν τηρήσουν την απόσταση.

  Κανόνας 14

  • Τα δοκάρια, το οριζόντιο δοκάρι και τα δίχτυα δεν πρέπει να κινούνται κατά την εκτέλεση ενός λακτίσματος πέναλτι και ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να τα αγγίζει.
  • Ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει τουλάχιστον μέρος του ενός ποδιού επάνω στη γραμμή του τέρματος, ή στην ίδια ευθεία με αυτή, όταν εκτελείται ένα λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι – δεν μπορεί να στέκεται πίσω από τη γραμμή.
  • Εφόσον ένα παράπτωμα σημειωθεί αφού ο διαιτητής έχει δώσει σήμα για την εκτέλεση ενός λακτίσματος από το σημείο του πέναλτι και το λάκτισμα δεν εκτελείται, τότε πρέπει να εκτελεστεί μετά την επίδειξη οποιασδήποτε ΚιΚ/ΚοΚ.

  Κανόνας 15

  • Οι αντίπαλοι πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων τουλάχιστον από το σημείο της πλάγιας γραμμής στο οποίο εκτελείται η επαναφορά της μπάλας, ακόμα και αν ο ποδοσφαιριστής που εκτελεί την επαναφορά βρίσκεται πίσω από τη γραμμή.

  Κανόνας 16

  • Κατά την εκτέλεση ενός από τέρματος λακτίσματος, η μπάλα είναι στο παιχνίδι όταν λακτιστεί και κινείται ξεκάθαρα. Δεν απαιτείται να έχει βγει από την περιοχή του πέναλτι.