Απονεμήθηκαν το Σάββατο το πρωί από την ΕΠΣ Θεσπρωτίας, τα μετάλλια στις πρωταθλήτριες ομάδες των δύο ομίλων του παιδικού, ΑΕΝΣ και Αστέρα Παραποτάμου.

Δείτε το βίντεο
Διαβάστε την δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Παιδικού Πρωταθλήματος της ΕΠΣ Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Παυλίδη.

“Με τη λήξη των παιδικών πρωταθλημάτων της Ενώσεώς μας για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 θα ήθελα να συγχαρώ τις πρωταθλήτριες ομάδες “Αστέρας Παραποτάμου” και “Α.Ε. Νέας Σελεύκειας” για την κατάκτηση των Πρωταθλημάτων στον 1ο και 2ο Όμιλο αντίστοιχα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές, τους παράγοντες των διαγωνιζόμενων Σωματείων καθώς και τους διαιτητές οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Θεωρώ ότι η διοργάνωση των Πρωταθλημάτων δεν θα είχε την ίδια επιτυχία αν δεν γίνονταν αποδεκτές οι όποιες προτάσεις – παρατηρήσεις των παραγόντων των Ομάδων.

Θέλω να επισημάνω ότι βασική επιδίωξή μας είναι η διαμόρφωση και σμίλευση των χαρακτήρων των παιδιών, είναι η σχέση των παιδιών με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο να διέπεται από αρχές και αξίες, όπως η συνεργασία, η πειθαρχία, η κοινωνικότητα, η αυτοπειθαρχία, η ομαδικότητα, η πίστη σε ένα σκοπό, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη. Το σημαντικότερο είναι τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι και την κάθε στιγμή της προπόνησης να έρχονται και να φεύγουν ικανοποιημένοι. Ακόμα και αν δεν γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές θα θέλαμε να μάθουν σωστά το άθλημα, να αντιλαμβάνονται όπως πρέπει το παιχνίδι και να αποκτήσουν όλα τα στοιχεία για να έχουμε υγιείς αθλητές, παράγοντες και φιλάθλους.

Το παιδικό ποδόσφαιρο αναπτύσσεται από 6-12 ετών. Στην ηλικία αυτή το παιδί γνωρίζει το άθλημα μέσα από ελεύθερο ή οργανωμένο παιχνίδι, γνωρίζει τα βασικά στοιχεία τεχνικής και όσο μεγαλώνει σε στοιχεία τακτικής καθώς και να εξασκείται σε στοιχεία φυσικής κατάστασης ώστε να εξελίσσει τις ικανότητές του και να χαίρεται το άθλημα. Επίσης στις ηλικίες αυτές τα παιδιά γνωρίζουν τις αξίες της ομαδικότητας, της προσπάθειας και της συμμετοχής, του σεβασμού της αντίπαλης ομάδας, της ανάπτυξης στόχων χωρίς να είναι αυτοσκοπός η νίκη. Ενώ κάθε παιδί συμμετέχει απρόσκοπτα και ελεύθερα στους αγώνες της ομάδας ανεξάρτητα του ταλέντου ή των ικανοτήτων του.

Συνήθως όμως παρατηρείται το φαινόμενο όταν μια ομάδα έχει να κάνει ένα παιχνίδι με κάποια ομάδα διαφορετικού συλλόγου να αγωνίζονται περισσότερο τα πιο ταλαντούχα παιδιά είτε α) επειδή ο προπονητής δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη φήμη ότι κάνει καλή δουλειά, είτε β) επειδή οι υπεύθυνοι των συλλόγων δεν θέλουν οι ομάδες να χάνουν με το φόβο ότι οι γονείς θα μετακινήσουν τα παιδιά σε άλλους συλλόγους.

Το πρόβλημα αυτό της μη ισότιμης συμμετοχής των παιδιών επιτείνεται με τον ορισμό επίσημων πρωταθλημάτων σε τόσο μικρές ηλικίες και πριν την εξειδίκευση και της πραγματικά αγωνιστικής προετοιμασίας μετά τα 12.

Στο παιδικό ποδόσφαιρο συμμετέχουν ο μεγαλύτερος όγκος παιδιών σε σχέση με όλα τα άλλα αθλήματα, ενώ η μεγαλύτερη πλειοψηφία τους το επιλέγουν καταρχάς γιατί βρίσκεται πιο κοντά στη φιλοσοφία του παιχνιδιού.

Όπως προαναφέρθηκε μετά την ηλικία των 12 ή και 14 ετών (κατ΄επέκταση) εισάγεται στο άθλημα η εξειδίκευση, ο αγωνιστικός προσανατολισμός, η επιλογή των παιδιών με στόχο να γίνουν ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου και πολλά παιδιά με λιγότερο ταλέντο σταματούν την ενασχόλησή τους με το άθλημα.

Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο η ενασχόληση με τον αθλητισμό να κορυφώνεται έως τη Δευτέρα – Τρίτη Γυμνασίου και να μειώνεται από τις ηλικίες αυτές και έπειτα.

Θα πρέπει να εξετασθεί εάν κάποιες αθλητικές ακαδημίες αθλητικών συλλόγων, θα μπορούσαν να προσφέρουν το αγαθό του αθλητισμού και σε παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών με στόχο και μόνο την άθληση, χωρίς τη πίεση του αγωνιστικού αθλητισμού ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό μεταξύ που παρουσιάζεται στην εφηβική ηλικία.

Αγαπητοί σύλλογοι / προπονητές / γονείς θυμηθείτε πως ήμασταν και οι ίδιοι παιδιά και ποιός είναι ο αρχικός λόγος που εισέρχεται ένα παιδί σε ένα οποιοδήποτε άθλημα.

Τι μας έδινε χαρά;

Από που αντλούσαμε δύναμη να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές σχολικές μας υποχρεώσεις;

Πως αποφορτίζαμε την ένταση και το άγχος μας;

 

Όλοι μας γνωρίζουμε την απάντηση και όλοι μας θέλουμε να χαρίσουμε στα παιδιά μας την υγεία και την πνευματική ευφορία πάνω απ’ όλα!!!”

Recent Videos

Βίντεο: Απονομή και δηλώσεις των πρωταθλητών παιδικού

P